01/09/2022... 'Vladimir Vladimirovitsj' - 'brief aan Jeroen Brouwers' - Claude Monet - Shodo - Remco Campert - Arno ...

de wolken

uit de geheime laden van

hugo claus


Is dit een boekbespreking? Ja en nee.
Laat het me zo stellen:
de aanleiding voor deze bijdrage over Claus, 14 jaar na zijn dood (2008) was de lectuur van 'De wolken',( postume uitgave van 2011)
die een indringend portret presenteert over de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. 


De wolken - uit de geheime laden van Hugo Claus

(2011 - de bezige bij - amsterdam)

     Telegrammen, kattebelletjes, rekeningen, mappen vol foto's en tekeningen, stapels notities, kladjes of aanzetten tot al dan niet gepubliceerd werk, agenda's, brieven en dagboeken... Het zijn de ingrediënten waarmee het portret wordt geschetst van een grote auteur, die hiermee even weer springlevend wordt. Met deze bewoordingen wordt op de binnenflap de inhoud van De wolken al even geschetst.
Verder vernemen we daar dat Claus bij leven nochtans vrij minnetjes deed over wat hij zoal bewaarde: zijn bibliotheek noemde hij een bijeengeflanst en door velen geplunderd zootje... Memoires, liet hij zich meermaals ontvallen, waren aan hem niet besteed. De manier waarop hij een algemeen gebrek aan belangstelling voor zijn eigen leven etaleerde, deed ook vermoeden dat hij geen groot dagboekschrijver was.

De Wolken, als basis om iets over Claus te zeggen, als persoon (karakter enz) en om hem van hieruit beter te kunnen begrijpen in zijn geschrijf en andere uitingen