BLOGbericht van 29 december: ... ' En Passant 20' ... nieuwste publicatie ... voorjaar 2022 !!!

INSTAGRAM VOOR SENIOREN

          Het moet intussen zowat 8 jaar geleden zijn. Ik stond de titels op de boekruggen te bekijken in de afdeling Informatica van een boekhandel in Blankenberge. Of was het Oostende? Van het lange schuinkijken, waaraan ik al gauw een pijnlijke hals overhield, had ik het zoeken bijna opgegeven tot ik onverwacht op een veelbelovende titel stootte in de reeks Van Duuren Informatica: 'Aan de slag met sociale media voor senioren'. Het stond er allemaal in: Facebook, LinkedIn, Flickr, Tumblr..., in opvallend groot lettertype en netjes verdeeld over 13 overzichtelijke lesjes. Ik heb het boek meteen gekocht.

          Ik herinner mij nog dat ik me toen afvroeg of ik eigenlijk wel een senior was, vanaf wanneer heb je definitief die status bereikt en dat ik bij thuiskomst de definitie ging opzoeken in mijn nieuwste Prisma woordenboek. Senior: iemand van vrij hoge leeftijd, vooral in de sport. Zo stond het er en in mijn kleine Van Dale vond ik nog een andere, meer academische omschrijving. Senior: de oudere, in tegenstelling tot de jongere (junior); persoon van boven de gemiddelde leeftijd, zonder specifiek aantal jaren. Ik heb dat van die gemiddelde leeftijd zo-even gegoogeld en wat leerde ik? Dat de gemiddelde Belg 41 jaar oud is en diens levensverwachting 81,8. Weliswaar iets lager voor de mannelijke bevolking. Op basis van deze officiële statistieken mag ik met stelligheid aannemen dat ik toen, schier 8 jaar geleden, al een hele tijd tot de groep der senioren mocht worden gerekend.
Het bewuste boek heeft al die tijd in de kast bestaan. Het ligt nu opengeslagen op mijn schrijftafel. Al bladerend door de les waarin Facebook wordt behandeld vallen me volgende met gele fluo gemarkeerde woorden op: wat ben je aan het doen? In dit veld word je verondersteld iets te zullen noteren. Dat wordt dan een bericht. Dat door een enkele toetsaanslag publiek wordt. Dat door god en klein pierke gelezen wordt, geliked, gedeeld en wie weet wat er nog meer mee wordt gedaan in de diepste krochten van het world wide social web...