BLOGbericht van 29 december: ... ' En Passant 20' ... nieuwste publicatie ... voorjaar 2022 !!!

Oorlog en terpentijn
Stefan HERTMANS (De Bezige Bij - eerste druk 2013)


Eerst had ik De bekeerlinge gelezen (De bezige bij, 2016) en een hele tijd later pas Oorlog en terpentijn (De bezige bij, 2013).
Omdat ik beide romans zo schitterend vond, schafte ik me meteen bij zijn verschijning De opgang aan (De bezige bij, 2020). Over deze beklijvende roman heb ik stante pede een recensie geschreven (zie <boekenplank>).

Intussen herlas ik Oorlog en terpentijn, dit aangrijpende verhaal over een jongeman, zijn kunstenaarsdroom en de gruwel van de Grote Oorlog, over enkele oude volgeschreven cahiers, over een grootvader en zijn kleinzoon...

Achterflaptekst:

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen - tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde.

... Mijn kinderjaren zijn overwoekerd geweest door zijn verhalen over de Eerste Wereldoorlog, steeds maar weer de oorlog: vage heldendaden in moddervlaktes onder een regen van bommen, knetterende geweerschoten, in het duister schreeuwende schimmen, in het Frans gebrulde bevelen, dat alles met groot vertoon uitgebeeld vanuit zijn schommelstoel...

lees hier binnenkort mijn recensie...