01/04/2023... ChatGPT of de opgang van artificiële intelligentie

Gepubliceerd op 1 april 2023 om 12:33

VRAAG:
'Wie is Angelo Mattie?'
ANTWOORD
'Als AI-model beschik ik niet over de informatie over alle personen die mogelijk Angelo Mattie heten. Kan je misschien meer context geven over wie je bedoelt? Bijvoorbeeld, is er een bekende persoon met deze naam of bedoel je misschien iemand uit jouw persoonlijke kring?'


Ik had er sedert de jaarwisseling al een en ander over gelezen en in menig opiniestuk is het nog steeds brandende actualiteit. Ik heb het over ChatGPT, het jongste spraakmakende internetproduct dat pretendeert op basis van 'AI' (artificiële intelligentie) bijzonder accurate teksten te kunnen schrijven.

Uitproberen maar, dacht ik, en derhalve heb ik op datum van 21 maart j.l. een persoonlijk account aangemaakt op www.chat.openai.com. De tekst hierboven is de letterlijke weergave van het antwoord bij de start van mijn chatsessie met de intussen al menigmaal opgehemelde én verguisde GPT-taalrobot.
Voor wie het nu alleen maar hoort donderen in Keulen: de app ChatGPT is een machine die geprogrammeerd is om in real time allerlei vragen te beantwoorden met behulp van een Generative Pre-trained Transformer taalmodel.

Bleek dus dat de robot niet veel aankon met de vraag 'wie is...'. Toch was ik niet helemaal ontevreden met het antwoord waarin immers duidelijk werd aangegeven: 'help mij een beetje op weg zodat ik gerichter kan op zoek gaan in mijn met biljoenen gefragmenteerde informatiestukjes gevulde geheugen'. En dus gaf ik mijn onzichtbare gesprekspartner enige oriënterende context (sic.)...


(vervolg van de chatsessie):

IK
:
'Niets dan scherven', 'de Coillies', 'En passant'

.Benieuwd waarmee mijn virtuele gesprekspartner nu zou komen aandraven...

.. In geen tijd stond daar op mijn scherm een foutloos in keurig Nederlands geschreven tekst. Nee, niet in één klap verscheen het antwoord daar, maar letter na letter, nu eens aarzelend, alsof iemand, geen machine maar een persoon van vlees en bloed, naar de beste formulering zocht, dan weer heeldere stukken zinnen uitveegde en herbegon, of nog, razendsnel als een volleerde typist(e) een hele alinea produceerde.

Maar wat daar nu over die Angelo Mattie te lezen stond..? JE GELOOFT HET NIET...


Over enkele dagen verschijnt mijn jongste stukje over mijn wedervaren met de GPT-taalrobot in de onvolprezen rubriek 'Je gelooft het niet'.
Ook in de andere vertrouwde rubrieken zal nieuwe content te lezen, bekijken en beluisteren zijn:

  • De tiende muze: David Crosby
  • Galerie: James Ensor
  • Music: Tars Lootens, Astor Piazzola, Black Sabbath, Jeff Beck, Lou Reed...

Een nieuwe post wordt elke keer aangekondigd in de banner helemaal bovenaan de Homepagina.

Angelo

aarzel niet om een reactie te geven !
hier of op de contactpagina

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.